Gönüllü İtfaiye Yönetmeliği
T.C.
EFLANİ BELEDİYESİ
GÖNÜLLÜ İTFAİYECİLİK YÖNETMELİĞİ
Amaç
Madde 1- Bu yönetmeliğin amacı İtfaiyecilik mesleğinin halka tanıtılması ve benimsetilmesi, yangın ve afetlere müdahale için eğitilmiş gönüllü insanlar oluşturulması ve halkımızın desteğinin sağlanmasıdır. Görevli itfaiye personelinin yetersiz kaldığı durumlarda İtfaiye teşkilatına destek amacıyla yetiştirilmektedir. Bu yönetmelik; gönüllü İtfaiyecilik yapmak isteyen kişilerle, İtfaiyenin yerine getirmesi gereken usul ve temel esasları açıklar.
Kapsam
Madde 2- Bu yönetmelik Eflani Belediyesi Başkanlığı’ na bağlı olarak görev yapacak olan ‘‘Gönüllü İtfaiyecilerin’’ kabulüne, görevlerine, eğitimlerine, sorumluluklarına ve gönüllülüğün sona ermesine dair esas ve usulleri kapsar.
Hukuki Dayanak
Madde 3- İçişleri Bakanlığının 21.10.2006 tarih ve 26326 sayılı “Belediye İtfaiye Yönetmeliği ’’ nin 45. maddesi ve 09.10.2005 tarih ve 25981 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan ‘‘ İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği ’’dir.
Gönüllü İtfaiyeciliğin Tanımı
Madde 4- İtfaiyecilik mesleğinin gerektirdiği özveri ve sorumluluğa emir ve komuta zinciri ile bağlanmış, görevini din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin zamanında ve eksiksiz yerine getiren topluluğun gönüllü üyelerine “Gönüllü İtfaiyeci” denir.
Gönüllü İtfaiyeci Olabilmek İçin Aranan Şartlar
Madde 5- a) T.C. Vatandaşı olmak,
b) 18 yaşını bitirmiş olmak,
c) En az İlköğretim okul mezunu olmak,
d) Nüfus cüzdanı fotokopisi
e) İtfaiye teşkilatı çalışma şartlarına sahip olmak.
f) İtfaiyeciliği sevmek, sevdirmek ve insanlara yardım etmeyi görev kabul etmek gibi yüksek insani değerlere sahip olmakla beraber Gönüllük ilkesini benimsemiş olmak.
Gönüllü İtfaiyecilerin Görevleri
Madde 6 -a) Yangınlara müdahale etmede ve söndürmede, can kurtarmak ve ilk yardım hizmetlerini yürütmede profesyonel itfaiyecilere yardım etmek
b) Su baskınlarına müdahale etmek ve zararsız hale getirilmesine yardım etmek
c) Afetler sonucunda oluşan enkaz ve çöküntüler altında can ve mal kurtarma çalışmalarına
katılmak
d) Halkı yangın ve afetlere karşı alınacak önlemler konusunda aydınlatmak
e) İtfaiye Memurluğunun yapacağı eğitim ve tatbikatlara katılmak
f) İtfaiye Memurluğu alacağı emirle yurt içi ve yurt dışındaki yangın ve afetlere müdahale etmek
g) Gönüllü İtfaiyeci, görev yaptığı bölgede yetkili İtfaiye Amirinin, halkın ve gönüllü itfaiyecinin can ve mal güvenliğini korumaya yönelik olarak vereceği kararları derhal yerine
getirir.
h) Gönüllü İtfaiyeci Devlet malını koruma ve uzun süreli kullanabilme anlayışı ile görev yapar.
i) Gönüllü İtfaiyeciler acil durum ilan edildiği andan itibaren İtfaiye Memurluğu bünyesinde, önceden belirlenen noktalarda toplanarak verilecek olan görevleri yerine getirirler.
Gönüllü İtfaiyeciliğe Kabul, Eğitim Ve Çalışma Düzeni
Madde 7- a) Gönüllü İtfaiyeci adayları bir ay süreli kendileri için gerekli olan eğitimlere tabi tutulurlar. Eğitim sonucu Gönüllü İtfaiyeciliğe kabul edilirler.
b) Yapılacak protokol çerçevesinde Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler, vakıflar, meslek odaları ve diğer yerel yönetim birimleri ile ortak çalışma ve işbirliği yapılabilir.
c) Eğitimi başarı ile tamamlayanların kendilerine verilen görevlere ve çalışma programlarına göre hareket etmeleri gerekir.
Gönüllü İtfaiyeciliğin Sona Ermesi
Madde 8- a) Kamu düzenini rahatsız edici davranışlarda bulunmak
b) Emir komuta zinciri içerisinde verilen görevleri yapmamak,
c) Resmi bir gerekçe olmadan 7. Maddenin “c” bendinde belirtilen çalışma düzenine uymamak,
t) Gönüllü itfaiyeciliği kabul edilenler aynı yönde faaliyet gösteren başka bir kurum ve kuruluşta taahhüt altına girerek gönüllü faaliyetlerde bulunamazlar.
Mali Hükümler
Madde 9- a) Gönüllü itfaiyecilerin görevlendirilmeli halinde iş kıyafetlerini Eflani Belediye Başkanlığınca temin edilir.
b) Gönüllü itfaiyecilerin görevlendirilmeli halinde kişisel koruyucu teçhizatları Eflani Belediye Başkanlığınca temin edilir.
c) Gönüllü itfaiyeciler çalışmalarının karşılığında Eflani Belediye Başkanlığından yukarıda belirtilen maddelerle sağlanan imkanların haricinde maddi veya manevi başka herhangi bir talepte bulunamazlar.
d) Herhangi bir iş kazasında tüm maddi ve manevi sorumluluk kişi veya kişilerin kendilerine aittir. Eflani Belediye Başkanlığı bu konuda yükümlülük altına sokulamaz.
Yürürlülük Ve Yürütme
Madde 10- a) Bu yönetmelik Eflani Belediye Meclisinde kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.(01.10.2010 tarih ve 39 sayılı Belediye Meclisi Kararı)
b) Bu yönetmelik hükümlerini Eflani Belediye Başkanı yürütür.
MADDE GEREKCELERİ:
MADDE (1): Bu madde, bu yönetmenliğin kimlerin hangi kıstaslarda görevlendirdiğini belirlemek maksadıyla yazılmıştır.
MADDE (2): Bu madde gönüllülerin özlük haklarını belirlemek maksadıyla yazılmıştır.
MADDE (3): Bu madde, yönetmeliğin dayandığı yasal hususları belirlemek maksadıyla yazılmıştır.
MADDE (4): Bu madde gönüllü itfaiyeciliği tanımlamaktadır.
MADDE (5): Bu madde kimlerin gönüllü itfaiyeci olabileceklerini tanımlamak maksadıyla
yazılmıştır.
MADDE (6): Bu madde gönüllü itfaiyecilerin görev ve sorumluluklarını belirlemek maksadıyla yazılmıştır.
MADDE (7): Bu madde gönüllü itfaiyecinin eğitimini, yetiştirilme şeklini belirlemek maksadıyla yazılmıştır.
MADDE (8): Bu madde gönüllü itfaiyecilik statüsünün hangi hallerde sona ereceğinin belirlenmesi maksadıyla yazılmıştır.
MADDE (9): Bu madde gönüllü itfaiyeciler ile Eflani Belediyesi arasındaki mali konulara yönelik hususları belirlemek maksadıyla yazılmıştır.
MADDE (10): Bu madde yönetmenliğin kabulü ve yürütmesinden sorumlu olan kurumları
belirlemek maksadıyla yazılmıştır.